cursussen
VOEDSELBOSBOUW
cursussen
EETBAAR LANDSCHAP
cursussen
REGENERATIEVE TUIN
cursussen
AGROFORESTRY
Naar het ontwerpbureau
Naar de ontwerptafels

Cursusaanbod > Basiscursus voedselbossen > Voorjaar 2024

Bijkijk het actuele Cursusaanbod

5-daagse basiscursus voedselbossen

Voorjaar 2024, omgeving Amsterdam e.a.

Docent: Jelle Fekkes,
Les 5 i.s.m. Wouter van Eck

Vijf lesdagen op vrijdagen in april, mei en juni,
zie onderstaand overzicht (data onder voorbehoud).

De cursus wordt o.a. gegeven bij Broedplaats Bogotá, Halfweg tussen Amsterdam en Haarlem.
26 april Broedplaats Bogotá, PermacultuurCentrum Haarlem
17 mei Voedselbos Kreilerwoud, Barsingerhorn
7 juni Broedplaats Bogotá, Voedselbos Amsterdam
21 juni Broedplaats Bogotá, Voedselbos Houtrak
5 juli Voedselbos Ketelbroek, Groesbeek

Aantal deelnemers: 12 tot 18 personen

Cursusprijs:
€ 425,=  incl. BTW  
Info/ aanmelden

Ontwerptafels

Landscape Foodscape biedt (naast ontwerp en advies) ook begeleiding bij het zelf ontwerpen van je voedselbos (of andere buiteninrichting). Begeleiding is vooral effectief wanneer je al een basiscursus of masterclass hebt gevolgd, omdat er anders veel tijd kan gaan zitten in basisuitleg.
Lees meer...


Terug naar overzicht

5-daagse basiscursus voedselbossen

Een voedselbos is een vorm van landbouw die gebruik maakt van de ecologische principes van een bosecosysteem. Door het herstellen van oeroude symbiotische relaties in de bodem en aan te haken bij het hoge rendement van een gelaagd bos zijn we in staat heerlijk plantaardig voedsel te produceren zonder schadelijke bijwerkingen, terwijl we tegelijkertijd de biodiversiteit een boost te geven.

De basiscursus voedselbossen biedt inzicht in de werking van een bosecosysteem en laat zien hoe we dat inzicht kunnen vertalen naar het opzetten van verschillende typen voedselbossen en bosrandtuinen.

~ Scrol voor meer, tekst gaat verder na de afbeelding ~


De lesdagen kennen een theoretisch deel (binnen) en een praktisch deel (buiten). Het theoretische deel sluiten we af met vingeroefeningen als huiswerk. Als landschapsarchitect geef ik graag handvatten voor je eigen ontwerpproces. Aan de hand van jouw project kun je stoeien met het geleerde. Na de lesstof volgen (zeer) korte presentaties van het huiswerk. Let op! Het is natuurlijk wel een basiscursus, geen ontwerpcursus. De feedback zal beknopt zijn, en gericht op verdieping van de basiskennis.

Na de cursus heb je een duidelijk begrip van (de werking) van voedselbossen, een beeld van de toepassingsmogelijkheden, weet je hoe je er mee aan de slag kan gaan en hoe je je er verder in kunt verdiepen.Docenten
Hoofddocent: Jelle Fekkes landschapsarchitect bnt en voedselbosboer
Gastdocent les 5 en excursie Ketelbroek: Wouter van Eck

Cursusdagen
Vrijdag 26 april 2024 - Halfweg 1/ Haarlem 2
Vrijdag 17 mei 2024 - Barsingerhorn 4
Vrijdag 7 juni 2024 - Halfweg/ Amsterdam 5
Vrijdag 21 juni 2024 - Halfweg/ Spaarndam 3
Vrijdag 5 juli 2024 - Groesbeek/ Ketelbroek 6

1) Broedplaats Bogotá, Halfweg
2) PermacultuurCentrum Haarlem
3) Voedselbos Houtrak, Spaarndam
4) Voedselbos Kreilerwoud, Barsingerhorn
5) Voedselbos Amsterdam
6) Voedselbos Ketelbroek, Groesbeek

Lesdagen van 10:00 uur tot 17:00 uur

Cursusprijs:
€ 351,24 exclusief BTW
€ 73,76 21% BTW +
€ 425,= inclusief BTW

Aanmelden via mail@fekkeslandschap.nl onder vermelding van de cursus, uw naam, e-mailadres en telefoonnummer. U ontvangt dan een bevestiging van inschrijving en aanvullende informatie.

Over Jelle Fekkes

Jelle Fekkes is een ervaren tuin- en landschapsarchitect, mede-oprichter van PermacultuurCentrum Haarlem en sinds 2014 ook voedselbosbouwer. Met zijn adviesbureau Landscape Foodscape verzorgt hij ontwerp, coaching en educatie op het terrein van agroforestry en eetbare landschappen. In samenwerking met Peter Fekkes van IM Power heeft hij een eigen voedselbos en eetbaar landschap aangelegd in Barsingerhorn, voor onderzoek en educatie: voedselbos Kreilerwoud.

Over Wouter van Eck

Wouter van Eck was docent aan de universiteit van Nijmegen voordat hij als campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie in Amsterdam ging werken. Vervolgens was hij enige jaren directeur bij Stichting Floron (kennisinstituut inheemse flora). Vanaf 2009 heeft Wouter het voedselbos Ketelbroek (2,42 ha) ontworpen en aangelegd, vooralsnog het meest diverse voedselbos van Nederland. Wouter volgde in Engeland de cursus Advanced Forest Gardening bij de Agroforestry Research Trust. Hij geeft sinds 2012 lezingen, presentaties en cursussen over voedselbossen, onder meer als gastdocent bij de vakgroep Farming Systems Ecology van de WUR. Als mede-oprichter en voorzitter van stichting Voedselbosbouw Nederland staat Wouter aan de basis van een groeiend aantal agrarische voedselbossen. Ook is hij betrokken bij ontwerp en aanleg van verschillende projecten.